Rapt Studio’s The Schoolhouse for Google Lays Out a Curriculum for Learning

Rapt Studio’s The Schoolhouse for Google Lays Out a Curriculum for Learning

As a formal field, neuroaesthetics is a fairly new realm of neuroscience exploring the effects of visual stimuli and the aesthetic experiences, studying these effects upon human neurobiological perspective. The field operates under the unifying principle that the perception of a stimulus is directly related to the physical properties of that sensory input. In more simple terms, it’s a way for scientists, architects and designers to develop interior spaces furnished with multi-sensory components to cue our conscious and unconscious mind and spur engagement – a highly desirable effect when teaching and learning are the goal – the foundational purpose of The Schoolhouse within Google’s headquarters in Mountain View, California.

The Schoolhouse was established as part of The Google School for Leaders, an internal initiative plotted to help the company’s team develop skillsets and mindsets activated by “the principles of neuroaesthetics”. Within the space, decor, objects, color, plants, and the interior space itself are purposefully designed to motivate participants and educators “to move, push, rotate, touch, change, and personalize their experience.”

Compared to traditional staid meeting spaces, The Schoolhouse’s interior is intended to be altered according to needs: sofas and plants sit on wheels; bookshelves spin; curtains lift; and an assortment